Spre Apuseni – Sighișoara și Salina Turda

Sunt datoare cu povești din Apuseni din August anul trecut.

Drumul spre Apuseni este unul lung, cel putin de aici. Dar dorul de el m-a convins ca merită. Constranși oarecum de timp pentru că trebuia sa ne întoarcem la Potecile Ascunse din Măcin, ne-am făcut un traseu astfel încât nici șoferul să nu fie prea obosit. Am oprit prima noapte în Sighișoara. Oraș ce nu-l mai văzusem din liceu, dar care continua să mi se pară deosebit. E mai ales plin de străni, iar oamenii îmi par liberi.

Am trecut pe la barajul Siriu, un loc pe care l-am tot vazut, dar întotdeauna parcă era altfel, desigur un loc ce trebuie vizitat. În primul rând la apus.

Am întalnit culturi de hamei pe drum, pentru prima data.

Aneresia

DSC_0318

DSC_0325

DSC_0333

 

Am ajuns în Sighișoara după prânz, am vazut-o ziua, am vazut-o noaptea și cu un pic de ploaie. Am dat tur zidului, am urcat în turnul cu ceas. în care mai există vechiul sistem de funcționare al ceasului, numai că acum era acționat electric pentru ca turiștii să înțeleagă mecanismul. Sus în turn, pe toate cele 4 puncte cardinale existau indicatoare către orașele mari ale lumii și numarul de kilometri până acolo. Nu-mi amintesc ca ele sa fi existat la prima mea vizită a turnului. (Pentru fanii jocurilor Assassin’s Creed în momentul în care veți vedea priveliștea din turn o să vă întrebați unde sunt carele cu fan : D )

În Sighișoara trebuie neaparat să vă plimbați printre casele vechi colorate, să urcați pe scara Școlarilor și să beți o bere rece la o terasă, de asemenea rămâneți să o vedeți și noaptea. Turnurile sunt luminate, o priveliște ce s-ar putea să vi se pară bizară, după cea din timpul zilei.

 

DSC_0357

DSC_0358

DSC_0361

DSC_0365

DSC_0372

DSC_0376

DSC_0379

DSC_0396

DSC_0401

DSC_0407

DSC_0412

DSC_0423

Intrarea în Scara Școlarilor

DSC_0430

DSC_0443

DSC_0445

DSC_0466

DSC_0479

DSC_0468

DSC_0471

După Sighișoara și faptul că am uitat gelul de duș acolo :))) am mers la Salina Turda. O Salină ce pare desprinsă dintr-un film SF.

Aveți grijă e destuld e frig înăuntru, dacă mergeți vara, recomand să aveți pantaloni lungi și o bluză un pic mai groasa pe care sa o puneți peste tricou. Veți ieși plini de sare, pentru că din tavan cad picături sărate. Intrarea pare ca de peșteră. sunt câteva scări care apoi dau într-un hol foarte luuuung. veți da și de camera ecoului și camera cu vechea mașinărie de extragere a sării. Cand veți da de camera SF veți realiza că sunteți undeva la înălțime, foarte aproape de tavanul salinei. Sunt 2 opțiuni de a coborâ: pe scări sau cu liftul. La lift era o coadă prea mare așa că am preferat scările și opritul la fiecare nivel pentru a ne bucura de priveliște.

Sunt multiple activități ce se pot face acolo: tenis de masă, amfiteatru pentru rularea  filmelor și cred ca se pot juca și piese de teatru. mini-golf, o roată, iar undeva mult mai jos te poți plimba și cu barca într-un mic lac din interiorul salinei. Roata și plimbarea cu barca mi-au plăcut cel mai mult.

Va puteți petrece o zi întreagă acolo fără să vă plictisiți, țin minte că am avut senzatia ca am mâncat ceva foarte sărat în jur de 3 zile, dupa ce am ieșit din salina, si bine-nțeles eram plină de stropi de sare.

Am baut cafea și am ronțăit câte ceva, apoi am pornit spre Arieșeni, căutând un restaurant, nu de alta dar eram toți înfometați. Și am găsit restaurantul perfect – undeva între munți.

DSC_0492

DSC_0503

DSC_0510

DSC_0515

DSC_0517

DSC_0525

DSC_0542

DSC_0577

DSC_0588

DSC_0604

DSC_0617

Nu puteți ajunge în Arieșeni și să nu vă petreceți acolo ceva timp, e un loc foarte frumos, iar dimineața vă veți trezi în miros proaspăt de brazi .

DSC_0650

DSC_0660

DSC_0661

 

Reclame

~ de aneresia pe 19 mai, 2014.

Un răspuns to “Spre Apuseni – Sighișoara și Salina Turda”

  1. Fain traseu…de Sighisoara m-am indragostit iremediabil in facultate si tot de atunci imi propun sa o revad, pe indelete 🙂 ; Apusenii sunt pe lista pentru anul acesta, in luna august, asa ca o sa va calcam pe urme 🙂
    Merci pentru recomandari si astept cu interes restul povestirii 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: